De Ardennen vormen de ideale trainingsomgeving voor de fietser die zich wil voorbereiden op uitdagende beklimmingen op de Alpe d’HuZes of de Ride4Kids Pyreneeën Challenge.

Op nog geen 40 km van de Nederlandse grens begint een gebied dat zich door de variatie in het parcours perfect leent voor een goede intervaltraining en/of duurtraining. Juist de combinatie van korte steile en lange minder steile beklimmingen (tot 5+ km lengte) en dito afdalingen biedt de mogelijkheid om aan de inspanning een perfecte invulling te geven, waardoor een effectief trainingsresultaat kan worden bereikt.

Voeg hierbij de relatief autoluwe wegen (Wallonië is nu eenmaal niet zo dicht bevolkt als de meeste Nederlandse provincies), redelijk goede wegen (veel verbeterd in de afgelopen jaren) en je hebt bijna het ideale trainingsgebied. Natuurlijk moet men zich wel als voorzichtige verkeersdeelnemer gedragen. Als fietser ben je vrij kwetsbaar en je moet er ook rekening mee houden dat Wallonië niet de meest wielerliefhebbende automobilisten kent. 

Na de clinics ben je geoefend in het afdalen, beter in staat krachten te verdelen tijdens lange beklimmingen. Natuurlijk zal je naast deze clinics nog steeds je trainingsuren moeten maken!

Het mooie van mijn lusjes is dat je veel klim-kilometers maakt. Alles wel binnen je eigen tempo en mogelijkheden.  Elk lusje begint en eindigt in Trois Ponts.

En laten wij niet vergeten vooral te genieten van deze dag(en) en van de contacten en het doel waarvoor wij allen fietsen. Dat is het mooie aan deze weekenden: een “Alp d’HuZes of Pyreneën Challenge” in het klein ervaren.

Het ene lusje is zwaarder dan het andere. Omdat je, net als de andere deelnemers aan de lusjes, steeds weer terug komt in Trois Ponts, ontmoet je andere Alpd’HuZessers of Ride4kids-deelnemers. Op die manier ervaar en voel je saamhorigheid. Dat maakt het lusjes rijden zooo moooiiii. Het is meer dan fietsen alleen, het is elkaar ontmoeten met dezelfde passie en het inzetten voor een ander.

Wil je meer info over de Ardennen klik dan hier. Daar zie je wat je te wachten staat op de Stockeu, de Wanner Anval en andere kuitenbijters.